Дівчата-курсанти пожежного відділення Національного університету цивільного захисту України продемонстрували роботу з первинними засобами пожежегасіння на показовому Дні цивільного захисту для освітян Харківського району Харківської області

18 квітня фахівці Національного університету цивільного захисту України у рамках показового Дня цивільного захисту провели навчально-тренінгові заняття з безпеки життя для школярів та освітян Харківського району Харкова. Учасниками заходу стали керівники закладів освіти Харківського району, працівники Управління освіти адміністрації Харківського району Харківської міської ради, спеціалісти та методисти, відповідальні за організацію роботи з питань безпеки життєдіяльності учасників навчально-виховного процесу. Захід відбувся на базі Пісочинської загальноосвітньої школи “Мобіль” й охопив майже 600 педагогів і школярів.
Розпочався показовий День цивільного захисту із теоретичної частини для керівників навчальних закладів Харківського району, де викладач кафедри наглядово-профілактичної діяльності університету Олександр Данілін ознайомив присутніх керівників навчальних закладів із нормативно-правовою базою щодо цивільного захисту населення. Начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки університету Ігор Толкунов довів присутнім інформацію щодо взаємодії НУЦЗУ з навчальними закладами з питань цивільного захисту при виявленні вибухонебезпечних предметів. Начальник медико-санітарної частини Юрій Приходько і курсанти соціально-психологічного факультету Олена Шевченко та Карина Крамна провели майстер-класи з надання домедичної допомоги.
Одночасно працювали шкільні оперативні станції, де фахівці НУЦЗУ зі школярами відпрацьовували правила поведінки під час надзвичайних ситуацій. Так, полковник Толкунов разом із курсантами факультету цивільного захисту Іваном Шепєлєвим та Дмитром Поліщуком довели алгоритм дій під час виявлення вибухонебезпечних предметів, дії при створенні безпечних умов евакуації під час знаходження на території навчального закладу невідомого предмета. Також було продемонстровано захисний одяг піротехніків та міношукачі. Курсанти соціально-психологічного факультету Олена Шевченко та Карина Крамна продемонстрували реанімаційні заходи під час надання домедичної допомоги.
Дівчата-курсанти пожежного відділення НУЦЗУ на чолі із начальником навчальної пожежно-рятувальної частини Дмитром Полковниченком ознайомили ланку пожежегасіння, яка щойно утворена у школі із педагогів, викладачів та учнів навчального закладу із первинними засобами пожежегасіння: вогнегасниками та кошмою, продемонстрували одягання захисного одягу та засобів захисту органів дихання. Також вони продемонстрували роботу первинних засобів пожежегасіння - вогнегасників, ліквідувавши імітоване загоряння комп'ютера.
Як зазначила очільник відділу освіти Харківської районної держадміністрації Ольга Бабельчук, робота, що проводять фахівці університету, є дуже корисною та цікавою для дітей, а особливо, коли учні взнають про небезпеку зустрічі із вибухонебезпечним та невідомим предметом, їхні дії при виявленні пожеж безпосередньо від спеціалістів, а також вона є важливим елементом навчально-виховного процесу.