В НУЦЗУ дівчата-курсанти на один день заступили на оперативне чергування до навчальної пожежно-рятувальної частини

Спробувати свої сили під час заступання на оперативне чергування до навчальної пожежно-рятувальної частини Національного університету цивільного захисту України вирішили п'ять дівчат-курсантів факультету оперативно-рятувальних сил. 5 березня напередодні жіночого свята у складі одного відділення чергового караулу дівчата, замінивши курсантів-юнаків, виїхали ліквідувати наслідки імітованої пожежі.
Заступивши на оперативне чергування, дівчата відпрацювали повний цикл роботи пожежно-рятувального відділення у складі чергового караулу: від збору за сигналом “Тривога”, одягання сецобладнання, оперативного розгортання до виїзду на ліквідацію осередку умовного загоряння. Справились на “відмінно”. Саме таку оцінку діям дівчат дав начальник навчальної пожежно-рятувальної частини Дмитро Полковниченко. “Такий “надзвичайний” захід у підрозділі відбувся уперше, - зазначив підполковник Полковниченко. - Дівчата виявили ініціативу побувати один день пожежними-рятувальниками. Ми тренувались майже місяць, аби все вийшло правильно. І хоча всі дівчата займаються спортом, деякі дії їм давалась не легко”.
“Ми вирішили довести, і в першу чергу, собі, що неспроста обрали для себе одну із мужніх, складних і почесних професій рятувальника. - говорить курсант 4-го курсу Ірина Кондратюк. - Виконали всі дії пожежних-рятувальників від підняття за сигналом “Тривога” до виїзду на надзвичайну ситуацію. Найскладнішим для мене виявилось упоратись із пожежним стволом при гасінні пожежі: правильно направляти воду і міцно тримати. У бойовому спорядженні важкувато було це робити, але, я вважаю, що із завданням ми справились не гірше за чоловіків”.
До речі, у грудні 2017 року Верховна Рада України переглянула і скасувала наказ міністерства охорони здоров'я № 256, який забороняв українським жінкам працювати на роботах з важкими і шкідливими умовами праці.