Психологи НУЦЗУ - активні учасники міжнародного безпекового форуму

10-11 грудня 2020 року відбувся Харківський Безпековий Форум 2020, «БОРОТЬБА ЗА ЛЮДЕЙ В УМОВАХ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ», який проводився під патронатом Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України та за сприяння Харківської обласної державної адміністрації.

Мета Форуму: ідентифікація специфічних викликів і загроз безпеці в сучасній Україні та вироблення спільних підходів до їх розв’язання
Захід проходив в режимі on-line на платформі YouTube.

На обговорення винесено дві теми:

  • Ідентичність людини як об’єкт ідеологічного протиборства.
  • Шанси України стати повноправним членом НАТО.

В роботі дискусійних панелей цього форуму активну участь взяли фахівці навчально-наукової лабораторії екстремальної та кризової психології: Вікторія Цокота та Альона Чабань.

Вікторія Цокота виступила з доповіддю «Організація психологічного спостереження за спеціалістами, які займаються медико-психологічною реабілітацією колишніх учасників бойових дій». Альона Чабань взяла активну участь в обговоренні тем, які були винесені на цей Форум.

ПЕРЕДУМОВИ І ЗАГАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ ФОРУМУ

Сучасні загрози безпеці і стабільності носять глобальний, транскордонний характер і не можуть бути усунені зусиллями однієї країни або навіть групи країн. Партнерство та об'єднання сил з державами, які дотримуються схожих принципів і цінностей, подвоюють наші можливості для вирішення глобальних проблем.

Російська агресія проти України різко змінила статус-кво і спровокувала деструктивну динаміку в Європі, яка ще раз довела, що, на жаль, наш світ вразливий, і ми повинні бути готові до подолання загроз безпеки і гібридних загроз в будь-який час. Схід України, як і інші регіони, переживає непрості часи багатовекторних загроз, які впливають як на безпеку регіону, так і на добробут кожної людини.

Специфічні проблеми пов'язані, перш за все, з безпосередньою близькістю кордону з Росією, широким використанням нею дезинформаційних ресурсів, постійною загрозою, що виходить із певних районів Луганської та Донецької областей. Ситуація ускладнюється пандемією COVID-19, яка перетворила майже всю Східну Україну в червону зону.

Велика частина роботи по подоланню виникаючих загроз і викликів ще попереду, і Україна продовжує проводити комплексні реформи, спрямовані на зміцнення демократії та верховенства закону, можливостей безпеки і оборони, забезпечення економічного процвітання, модернізації промисловості та благополуччя громадян.